#NUE2025 | #NUE2025 – za Nürnberg kot Evropsko prestolnico kulture 2025
Nue2025 wird die für eine erfolgreiche Bewerbung Nürnbergs zur Kulturhauptstadt 2025 notwendige Unterstützung der Bevölkerung mobilisieren.
Kulturhauptstadt, Nuernberg, 2025, Kulturhauptstadt 2025, N2025, Nue2025, Bürgerinitiative Nue2025,
1773
page-template-default,page,page-id-1773,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_non_responsive
 

#NUE2025 – za Nürnberg kot Evropsko prestolnico kulture 2025

NUE2025

 

#NUE2025 je društvo kulturne in kreativne delujočih ljudi, ki se trudi mobilizirati podporo prebivalstva potrebno za uspešno kandidiranje za Evropsko prestolnico kulture.

#NUE2025 je odprto vsem, ki bi radi sodelovali in prispevali k naprednemu kulturnem profilu Nürnberga.

#NUE2025 pojmuje kulturo v širokem pomenu besede in želi biti srčika javnega sodelovanja tako v času kandidature kot nato v primeru uspeha v letu 2025.

#NUE2025 podpira dvosmerno komunikacijo med občani, mestnim svetom in mestno kulturno upravo.

#NUE2025 zagovarja začasno uporabo praznih stavb v namene kulturnega programa 2025.

 

Kaj? #NUE2025 aktivno stremi za razglasitev Nürnberga kot ene od Evropskih prestolnic kulture 2025. Združuje vse sodelovanja voljne občane metropolne regije in jim ponuja prostor za osebno (so)delovanje.

 

Zakaj? Nürnberška kandidatura za Evropsko prestolnico kulture je izjemna priložnost — za samo mesto Nürnberg, a tudi za njegovo okolico in druga mesta v njej. Spominja in opozarja namreč na raznovrstne in številne, imenitne, v metropolni regiji že obstoječe ponudbe in dejavnosti. Hkrati nudi kandidatura priložnost povečanja regijske vidnosti in poznanosti ter posvetitve temam, ki bi jih lahko še bolje rešili; vključuje tudi možnost utrditve vsega, kar je že dobro.

 

#NUE2025 verjame, da se morajo za uspešno kandidaturo potegovati občani cele metropolne regije, ki vključuje vsaj štiri mesta Nürnberg, Fürth, Erlangen in Schwabach in jo na kratko imenujemo tudi »SENF« ali »Vismon« (»Vier-Städte-Metropole ohne Namen« — »neimenovana metropola štirih mest«).

Zdaj imamo priložnost postoriti vse potrebno in utrditi to, kar ljubimo!

Skupaj zagrabimo to priložnost! Oblikujmo prihodnost!

 

Kdo? #NUE2025 je nekoliko ohlapna in neformalna iniciativa, ki jo je zagnala skupina kreativnih ljudi in kulturnikov med srečanjem »Creative Monday«. Že zgodaj leta 2016 je ta skupina prostovoljcev spodbudila mestno upravo kandidirati za Evropsko prestolnico kulture; manj kot leto dni pozneje, decembra 2016, se je mestni svet odločil za takšno kandidature. Na tem temelju smo se odločili združiti raznovrstne ljudi, ki se zanimajo za mestno življene in so pripravljeni aktivno sodelovati v njem. Taki se srečujemo na odprtih ali tematsko vezanih srečanjih in delujemo tudi v okviru projektnih skupin.

 

Kako?

  • Redno obveščamo javnost o dejavnostih v procesu kandidiranja in ji razlagamo trenutno stanje. V glavnem se to dogaja na socialnih medijih in skupinskih srečanjih.
  • Vabimo na srečanja, ki so tematska ali vsebinsko odprta; tako je na primer naše redno mesečno srečanje, naš »Stammtisch«, med katerim nas lahko osebno spoznate in pričnete z nami pogovor.
  • Trudimo se združiti akterje iz vseh pomembnih kulturnih polj.
  • Razen nas zasledujejo podoben cilj in so podobno projektno motivirane tudi druge, od nas neodvisne in drugače imenovane skupine.

 

 

Izvedite več

Informacije o Evropski prestolnici kulture in o procesu kandidature

Sklep 1419/1999/ ES Evropskega parlamenta In Sveta z dne 25. maja 1999 o vzpostavitvi aktivnosti Skupnosti za dogodek Evropske prestolnice kulture za leta 2005 do 2019

Odpri PDF (povezava na tujo spletno stran)

 

Sklep št. 1622/2006/ES Evropskega parlamenta in sveta z dne 24. oktobra 2006 o vzpostavitvi aktivnosti Skupnosti za dogodek Evropske prestolnice kulture za leta 2007 do 2019Decision No 1622/2006/EC of the European Parliament and of the Council of 24 October 2006 establishing a Community action for the European Capital of Culture event for the years 2007 to 2019

Odpri PDF (povezava na tujo spletno stran)

 

Sklep št. 445/2014/EU  Evropskega parlamenta in sveta z dne 16. aprila 2014 o  vzpostavitvi aktivnosti  Unije  za  Evropske  prestolnice kulture  za  leta  od  2020  do  2033  in  o razveljavitvi Sklepa  št. 1622/2006/ES

Odpri PDF (povezava na tujo spletno stran)

 

Vprašalnik Evropske Unije, ki ga je treba med kandidaturo izpolniti
Question catalogues by the European Union, to be addressed during the application process

Odpri PDF (angleški; povezava na tujo spletno stran, glejte strani 11 in sledeče za prvo stopnjo procesa in strani 17 in sledeče za drugo stopnjo procesa)

 

Wikipedia članek o Evropski prestolnici kulture

 

Sklep nürnberškega mestnega sveta (december 2016, samo v nemščini):

Odpri PDF

 

Govor župana dr. Ulricha Malyja v sredo 11. januarja 2017 na novoletnem sprejemu (samo v nemščini, glej stran 8 in sledeče strani na temo Evropske prestolnice kulture)

Odpri PDF

 

Materijali z bolj obsežnim opisom naše organizacije in splošne pozicije.

Zapisnike naših srečanj najdete na naših nemških spletnih straneh. Žal trenutno niso prevedene, a če znate oba jezika in ste pripravljeni prevajati, nam, prosimo, pišite.

 

Udeležite se

#NUE2025 je nekoliko ohlapna in neformalna iniciativa. Član postanete, če se strinjate z našimi cilji in se prijavite na naše objave. V ta namen naredite sledeče:

 

  1. Včlanite se

Vpišite se na listo prejemnikov naših rednih elektronskih sporočil, da boste vedno na tekočem in vas bomo šteli kot društveno članico / društvenega člana. Preko tukajšnjih povezav dosežete prijavni obrazec na spletni strani našega providerja Mailchimp (podjetje iz Združenih držav Amerike). To za vas ne pomeni ne dodatnih pravic, ne obveznosti.

V arhivu si lahko ogledate in preberete tudi naša prejšnja sporočila: nemška in angleška.

Če ste društvo ali podjetje, nam, prosimo, pošljite email. Nato bomo stopili v stik z vami in se pogovorili o članstvu in o sodelovanju. Veselilo nas bo tudi izvedeti, kdo bo pri vas naš glavni sogovornik.

 

  1. Sodelujte z nami

Udeležite se naših srečanj, ki so redna in vsem odprta. Dobivamo se v raznih krajih v Nürnbergu ali okoli njega. Vsi časi srečanj bodo naznanjeni na naši spletni strani »Termine« in v rednih (v glavnem nemških) elektronskih sporočilih.

Na strani »Pozanimajte se« vam nudimo dodatne informacije o Evropski prestolnici kulture, procesu kandidature in o našem dosedanjem delu.

 

  1. Udeležite ste

Pridružite se nam, saj smo ‘odprta skupina’!

Zanimajo nas vaše teme in vaše dejavnosti. Nagovorite nas, da bomo mogli skupaj ugotoviti, kako lahko drug drugega najbolje podpremo. Veselimo se tudi novih spodbud in partnerjev za organizacijo tematskih srečanj.

Imate v glavi relevantno temo, za katero še iščete sodelavce in druge interesente? (Po)Iskali jih bomo za vas in vas povezali z njimi, če bomo to le mogli.

Vsak naj prispeva, kar zna in kar misli, če bo to služilo skupnemu cilju. Tako bo kandidatur Nürnberga za Evropsko prestolnico kulture (EPK 2025) pridobila na moči!

 

  1. Širite sporočilo

Govorite o temi in širite sporočilo:
»Naj Nürnberg postane Evropska prestolnica kulture 2025!«

 

Sledite nam na Facebook-u, Twitter-ju and Instagram-u – hitre spletne povezave najdete na spodnji strani.

 

Spoznajte nas

 

Redna mesečna ter društvena srečanja, prireditve podjetij, družinska srečanja in diskuzijske skupine…

Če bi radi izvedeli več o nürnberški kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture, o tej temi razpravljali, nas spoznali …  lahko kadarkoli in brez kakršnekoli obveze stopite v stik z nami!

Če nas želite spoznati, nam, prosimo, pošljite email.